Rimska cesta

Rimska cesta – ostaci antičkih cestovnih komunikacija

Na predjelu Kurtovići-Klapavice na ostacima nekadašnjih antičkih cestovnih komunikacija nalazi se tematska pješačka staza – Rimska cesta koja se danas proteže uz rubna područja općina Dugopolje i Klis.

Staza je očuvana u duljini od 1,5 rimsku milju (oko 2 km), a ostaci ove cestovne komunikacije odgovaraju osnovnom pravcu rimskih cesta koje su se napuštajući antički grad Salonu, administrativno središte rimske provincije Dalmacije, preko Kliškog prijevoja pružale duž dugopoljske visoravni i kod zaselka Kapela razdvajale u dva smjera; prema naselju Aequum (današnji Čitluk kod Sinja) i prema vojnom logoru Pons Tiluri (današnji Gardun kod Trilja). Ovaj prometni pravac bio je u uporabi kao kolna cesta vjerojatno do 7. stoljeća i velike seobe naroda koja je preplavila negdašnji prostor Rimske Dalmacije.

Kao i prije dvije tisuće godina Dugopolje je i danas sjecište prometnih pravaca koji spajaju obalu i unutrašnjost Dalmacije, sjever i jug Hrvatske. Arheološka istraživanja još uvijek se vrše na ovoj Rimskoj cesti…

Kontakt

Imate pitanja?

Ako imate bilo kakvih pitanja o Dugopolju samo nas obavijestite i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku.
Još jednom, dobrodošli u Dugopolje!


Kontaktirajte nas