Investicije

Općina Dugopolje utemeljena je 1997. godine, sastoji se od naselja Dugopolje, Koprivno, Kotlenice i Liska te zauzima prostor od 63,5 km2 površine na kojem živi nešto manje od 4 tisuće stanovnika. Općina temelji svoj razvoj na sustavu infrastrukturno integriranih gospodarskih zona. Trenutno se u gospodarskim zonama nalazi više od 90 objekata u kojima posluje oko 200 tvrtki sa više od 3 tisuće  zaposlenih. Usporedno sa razvojem poduzetničkih zona dio strateškog razvoja općine Dugopolje je i formiranje niza stambenih zona kojim se omogućuje privlačenje novih stanovnika i transformaciju izrazito ruralnog kraja u modernu i urbaniziranu sredinu. Nekada gospodarski nerazvijena sredina danas je postala jednom od najrazvijenijih općina Dalmatinske zagore. Razvojem gospodarstva stvorili su se preduvjeti i za razvoj sporta, kulture i turizma s ciljem podizanja životnog standarda stanovnika i kvalitete življenja.
Gospodarske zone općine Dugopolje (od kojih je najpoznatija gospodarska zona Podi-Dugopolje) predstavljaju posebno izdvojen prostor za odvijanje različitih gospodarskih aktivnosti odnosno za smještaj poslovanja skupa poduzetnika/tvrtki. Cilj osnivanja gospodarskih zona jest poticanje gospodarskog razvoja, razvoj poduzetništva, porast zaposlenosti stanovništva, sprječavanje devastacije prostora u naseljima, osmišljavanje gospodarstva šireg područja i njegov strukturirani razvoj te osiguranje poslovnih prostora i infrastrukture za poduzetnike.

Osnovni razlozi zbog kojih se isplati ulagati na području općine Dugopolje:

  • Izvrstan geo-prometni položaj i prometna povezanost. Općina Dugopolje se nalazi na 15 km od Splita, glavnog županijskog središta i drugog najvećeg hrvatskog grada. Sam izlaz s autoceste A1 koja spaja Zagreb, hrvatsku metropolu s jugom Hrvatske, nalazi se na području općine. Osim autoceste, suvremene prometnice iz smjera Dugopolja prema Solinu i Splitu, izvrsno povezuju Dugopolje s morskom lukom, željezničkim kolodvorom i zračnom lukom.
  • Uređena infrastruktura. Sve dugopoljske gospodarske zone detaljno su isplanirane i projektirane. Do svake građevinske parcele osigurano je priključenje na vodovodnu, telefonsku, električnu i kanalizacijsku mrežu. Postojanje planova uređenja značajno olakšava i ubrzava ishodovanje građevinskih dozvola. Parcele unutar zone su povezane rasterom prometnica sa zelenim površinama i javnom rasvjetom. Također se uz prometnice nalaze putokazi na kojima se prikazuju poslovni subjekti u zoni te smjer prema njihovoj lokaciji.
  • Atraktivnost dugopoljskih zona. Veliki broj poslovnih subjekata i bogatstvo ponuđenih sadržaja u zoni svakodnevno privlači velik broj gostiju u zonu, bilo građana, bilo gospodarstvenika. Ulaganje u zoni, ujedno bi značilo ulaganje u zonu velike posjećenosti, prepoznatljivosti na razini Hrvatske te općenito, dobre tržišne pozicije.
  • Izvrsna potpora investitorima. Općina Dugopolje kao institucija trajno nastoji maksimalno izići u susret investitorima koji ovdje ulažu. Zato će službenici općine, uvijek biti na raspolaganju za rješavanje određenih administrativnih pitanja te kao pomoć u komunikaciji sa županijskim i državnim tijelima.

 

Ulaganja  u sportsku i turističku infrastrukturu:

  • Općina Dugopolje otvorena je i za ulaganja u sportsku i turističku infrastrukturu. U srcu gospodarske zone Podi - Dugopolje Općina Dugopolje izgradila je 2009. godine objekt nogometnog stadiona kao I. fazu Sportskog centra ''Hrvatski vitezovi''. Stadion kapaciteta 5200 sjedećih mjesta izgrađen je u skladu sa svim propisima Hrvatskog nogometnog saveza i UEFA-e. Licenciranjem od strane HNS-a i UEFA-e Dugopolje je tako postalo domaćinom međunarodnih utakmica UEFA Europske lige i kvalifikacijskih utakmica mlađih selekcija hrvatske reprezentacije. U sklopu sportskog centra izgrađeno je i pomoćno igralište s ugrađenom rasvjetom i podlogom od umjetne trave što zadovoljava propise HNS-a i omogućava igranje utakmica u večernjim terminima. Neposredno nakon otvaranja stadiona, Općina Dugopolje je, kao jedini vlasnik, osnovala tvrtku Podi Dugopolje d.o.o., koja uz komunalne djelatnosti upravlja nogometnim stadionom i bavi iznajmljivanjem glavnog i pomoćnog nogometnog igrališta. Posljednjih godina SC ''Hrvatski vitezovi'' domaćin je nekoliko međunarodnih dječjih nogometnih turnira, a stadion je inače dom uspješnog drugoligaša NK Dugopolje.
  • II. faza Sportskog centra ''Hrvatski vitezovi'' još uvijek je u izgradnji i obuhvaća izgradnju olimpijskog 50-metarskog bazena, 16-metarskog bazena za neplivače i 8-metarskog bazena za djecu, polivalentnu dvoranu kapaciteta 1200 sjedećih mjesta te nekoliko manjih natkrivenih nogometnih terena s podlogom od umjetne trave. Sportska dvorana, osim za sportske aktivnosti, poslužit će i za organizaciju kongresa, seminara, koncerata i ostalih manifestacija.
  • Na području općine nalazi se još nekoliko građevinskih zemljišta i atraktivnih lokacija namijenjenih za zdravstveni turizam (nedovršeni objekt privatnog investitora), zabavno-rekreacijski turizam (neizgrađeno privatno građevinsko zemljište) te sportske aktivnosti (građevinsko zemljište Općine Dugopolje).
  • Javna infrastruktura u funkciji aktivnog turizma. Općina Dugopolje je u suradnji s lokalnom Turističkom zajednicom pokrenula projekte izgradnje pješačkih, planinarskih i biciklističkih staza te prateće infrastrukture. Staza ''Mali put'' projekt je rekonstrukcije postojećeg poljskog puta kroz Dugopoljsko polje u podnožju planine Mosor i izgradnje moderne pješačke staze s pratećim sadržajima. Nastavno na pješačku stazu ''Mali put'' priprema se i uređenje pješačke i planinarske staze iz naselja Križani prema vrhu planine Mosor Ljubljanu (1262 m n/m). Na području općine trenutno su izgrađena četiri biciklistička odmorišta s pratećim sadržajima na lokalitetima lokva Dračanica, Plitača (Dugopoljsko polje), Kutska strana (uz cestu Dugopolje-Kotlenice) te špilja Vranjača. Na ljeto 2019. godine Općina Dugopolje uvela je u rad sustav javnih bicikli s mogućnošću najma električnih i klasičnih gradskih bicikala na dvije lokacije (Trg dr. Franje Tuđmana i SC ''Hrvatski vitezovi''). Većina razvojnih projekata sufinancirana je sredstvima Europske unije, Splitsko-dalmatinske županije i Ministarstva turizma RH.


Kontakt:

Općina Dugopolje
Trg dr. Franje Tuđmana 1
21204 Dugopolje
Tel.: +385 21 668 280
E-mail: opcina@dugopolje.hr
Web: www.dugopolje.hr

Kontakt

Imate pitanja?

Ako imate bilo kakvih pitanja o Dugopolju samo nas obavijestite i javit ćemo Vam se u najkraćem mogućem roku.
Još jednom, dobrodošli u Dugopolje!


Kontaktirajte nas